Címlap

ISKOLÁNK MŰKÖDÉSE

A Ferencvárosi Ádám Jenő Zeneiskola a művészeti nevelés komplex hatásrendszerével, gyermekközpontú nevelési elveivel és pedagógiai módszereivel dolgozó személyiség és közösségfejlesztő iskola.
Az alapfokú művészetoktatás lehetőséget teremt az egyetemes kultúra, az európai műveltség, a nemzeti hagyományok átadására és megtartására.
A zeneoktatás az érzelmi és esztétikai nevelés eszközével a közismereti oktatás, a család és a környezet személyiségformáló tevékenységét egészíti ki, célul tűzve a „teljes ember” személyiségének formálását. Iskolánk oktató-nevelő munkáját a tanulók zenei készségének és képességeinek fejlesztésével, zenei műveltségük megalapozásával végzi.
Zenetanáraink alapvető feladata, hogy növelje a tanulók kitartását, figyelmét, koncentráló képességét, mert a zenetanulás rendezettséget, fegyelmezettséget kíván a magatartásban és a munkarend beosztásában is.
A zeneiskola székhelye Budapest belvárosában, frekventált helyen található, az Üllői útból nyíló Köztelek utcában. Az épület mind autóval, mind pedig tömegközlekedési eszközökkel jól megközelíthető. Az iskola bejárata egy nemrégiben felújított parkkal szemben található, a tantermek nagy része erre a parkra néz.
A 4 szintes épület földszintjén és felső két emeletén folyik a zeneoktatás. Az I. emeleten a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz tanszéke működik, tehát elmondhatjuk, hogy az épület teljes egészében a „zene otthona”.

A fővárosban a közepes nagyságú zeneiskolák közé tartozunk. A hangszeres oktatás egyéni, az elméleti foglalkozás csoportos formában történik. Az egyéni oktatás a növendékekkel egyeztetve, az iskolai tanítás után folyik. A Köztelek utcai épületben szinte minden zenetanárunk saját termében oktatja tanulóit. A szolfézsoktatás a központban 3 teremben zajlik. Ezek a szobák rendelkeznek televízióval, CD/DVD lejátszó készülékkel, projektorral, hangtechnikai berendezésekkel.
Zeneiskolánk „büszkesége” a gyönyörű, (2010-ben teljesen felújított) modern hangtechnikai berendezéssel rendelkező Hangversenyterme. Az impozáns, kiváló akusztikájú terem 210 nm-es, 250 fő befogadására alkalmas. A teremben egy 40 nm-es színpad is helyet kapott. Díjátadások, hangversenyek, egyéb rendezvények megtartására kiválóan alkalmas.
Rendelkezünk még 2 (50-60 nm-es) kamarateremmel is.
Külső kerületekből is – iskolánk eredményeit megismerve – sok növendék választ bennünket zenei ismereteinek bővítésére. Sok kiemelkedő tehetség „talál el hozzánk”, amire külön büszkék vagyunk.  Amire nagyon büszkék vagyunk, hogy évente több növendékünk választja a zenei pályát és sikeres felvételi vizsgát tesz középfokú zenei intézményekbe.
Fontos, hogy más, amit egy iskola mond magáról és megint más, hogy valójában mi is történik ott. Mi az a minőség, amit fel tud mutatni a szülőknek, mint „megrendelőknek”, az államnak, mint fenntartónak.
A mi iskolánk elsősorban nem szavakban, hanem tettekben határozza meg önmagát!
Mindezt egy jól képzett tantestület biztosítja, amely nyitott a továbbtanulásra, a továbbképzések, fesztiválok, mesterkurzusok szervezésére és azokon való részvételre, versenyek rendezésére, az iskolai hagyományok megteremtésére és megőrzésére.
Budapest IX. kerület Ferencváros területének nagysága és a tanulók magas létszáma miatt a Köztelek utcában elhelyezkedő központi épület mellett számos kihelyezett tagozat is működik. A József Attila lakótelepen elhelyezkedő iskolákban és a kerület másik felén a munkálatok külön folynak, az összedolgozás a folyamat végén történik meg. Ez azért fontos, mert így az alsó tagozatos gyermekek maradhatnak saját iskoláikban, ami könnyebbséget jelent neki és szüleik számára is. Ugyanakkor szeretnénk, ha felső tagozatos diákjaink a központi épület munkálataiba kapcsolódnának be.

Jelenleg működő kihelyezett tagozatok

Bakáts Téri Ének-Zenei Általános Iskola  
Kosztolányi Dezső Általános Iskola
Kőrösi Csoma Sándor Kéttannyelvű Általános Iskola
Weöres Sándor Általános Iskola és Gimnázium
Molnár Ferenc Általános Iskola
József Attila Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény
Szent-Györgyi Albert Általános Iskola és Gimnázium

Előkészítő


A zene tanulása az előképzős csoportokban kezdődik meg, amelyeket általános iskola első és második osztályos tanulóiból szerveznek szolfézstanáraink. A csoportokban izgalmas játékokkal, korszerű módszerek segítségével kezdik el a gyermekek elsajátítani a későbbi hangszeres képzéshez elengedhetetlen alapokat, elsősorban a zenei írást-olvasást. E mellett a hangsúly olyan átfogó készségek, képességek fejlesztésére helyeződik, mint a ritmusérzék, a zenei hallás, a memória és a kifejezőkészség, amelyek nagyobb fokú fejlettsége elengedhetetlen a komplex zenei tevékenységek elsajátításához.

Hangszertanulás


A hangszertanulás kezdete általában 8 éves korhoz köthető. Ez az életkor ideális, mert a gyermekek az elméleti előkészítő során a kottaolvasás és –írás alapjait elsajátítják, ami nagymértékben megkönnyíti a hangszeres órák menetét. Az iskolánk által szervezett hangszerbemutatókon a gyerekek közelebbről is megismerkedhetnek az egyes hangszerekkel, ami segíti őket az orientációban. Ezen kívül érdemes odafigyelni hangszerválasztásnál olyan tényezőkre is, mint a gyermek fizikai adottságai, fontos például a száj- vagy kézforma, vagy éppen a testmagasság. Szaktanáraink segítenek a döntés meghozásában.

A hangszeres órák egyéni oktatási keretek között folynak. Hangszeres első osztályba legkorábban 2-3. általános iskolai osztályba járó gyerekek léphetnek, aki korábban kezdi meg hangszeres tanulmányait, azt szintén előkészítő osztályokba soroljuk. A tanórák heti kétszer 30 percesek. A tehetségesebb, esetleg zenei pályára készülő gyermekek szintemelő vizsga letételével „B” tagozatra kerülhetnek „A” tagozatról. Tanóráik időtartama ezután kétszer 45 percre növekszik.

Hangszert az iskolában lehet kölcsönözni, az iskola készletei tartalmaznak kisebb méretű tanuló hangszereket is.

Kötelező tárgyak


A szolfézstanulás szervesen kapcsolódik a hangszertanuláshoz. Az első négy évben heti kétszer 45 percen kötelező a részvétel. Az alapképzést egy alapvizsga zárja, ahol a diákok számot adnak megfelelő elméleti tudásukról. A vizsga letétele után a kötelező szolfézs helyett más tárgyat is lehet választani, illetve ezek a tárgyak korábban is elérhetőek a kötelező szolfézs mellett. A választható tárgyak sokszínű kínálatába tartoznak zeneelmélet, a zeneirodalom, a vokális együttesek, illetve a hangszeres együttesek is.

Zenekarok, kamaraegyüttesek

A közös zenélés élménye felbecsülhetetlen, ezért iskolánk különös figyelmet szentel a különböző hangszeres formációk kialakítására, működtetésére. A zenélés közös megélésére már a legkisebbeknek is számtalan lehetőségük van, mind énekléssel, mind hangszeresen. Az iskola széles skáláját tartja fönn az együtteseknek, így mindenki találhat kedvének és korosztályának megfelelő formációt.

Iskolánk együttesei:

Ferencvárosi Ifjúsági Fúvószenekar
Ifjúsági Vonószenekar
Gitárzenekar
Klarinét együttes
Fuvola együttes
Ádám Jenő Zeneiskola Kamarakórusa

 

A zenei élet: koncertek, kulturális programok


Intézményünkben mind a diákok, mind a pedagógusok aktív résztvevői, alakítói a pezsgő kulturális életnek. A gyermekek színpadi szerepeltetésére különös hangsúly esik, hiszen a színpadi jelenlét, a kiállás, a lámpaláz megismerése és kezelése sok energiát, és munkát igénylő feladat, amely viszont az élet minden területén meghozza gyümölcsét. Ezen kívül egy-egy növendékhangverseny jó alkalom a szülőknek arra, hogy betekintést nyerjenek az intézmény falain belül folyó munkába, a gyermekeknek és pedagógusoknak pedig elérendő célokat állít fel. A gyerekeknek mind szólóban, mind együttesekben alkalmuk nyílik szereplésre az iskola falain belül, valamint a kerület fontosabb eseményein, színterein. Emellett az iskola szerepelteti saját tanárait, és neves művészeket is, lehetőséget nyújtva a zeneileg kiforrott, igényes koncerteken való részvételre. Az iskola az év kiemelkedő tanár- és növendékkoncertjeit egy öt alkalomból álló hangversenybérlet keretében bocsájtja közre.
Zeneiskolánk aktívan vesz részt versenyeken, kurzusokon, és szintén sűrűn szolgál házigazdájául nagyobb eseményeknek. Mind tehetséges növendékeink szerepeltetése, mind kiváló tanáraink aktív részvétele fontos szerepet tölt be intézményünk életében.

Követelmények

A zenei évfolyamban való előrejutásnak három fontos követelménye van: szereplés hangversenyeken, a zenei (hangszeres, elméleti, kamarazenei és zenekari) órákon való részvétel, és az év végi vizsga követelményeinek teljesítése, amely során a diákok tudásukról, munkájukról, fejlődésükről adnak számot a szaktanárok előtt.
Szolfézsból a beszámoló év végén három formában történhet: összefoglaló óra keretében, szülőknek tartott bemutató óra keretében vagy csoportban történő nyilvános szereplés formájában.

A Ferencvárosi Ádám Jenő Zeneiskola Alapítvány


Iskolánk alapítványának támogatásával művészeti együtteseink kotta- és hangszerállományának bővítését, és a hangszerek javítását teszik lehetővé.
ALAPÍTVÁNYUNK ADÓSZÁMA: 19185174-1-43

 
Ma 2024. március 19., kedd, József és Bánk napja van. Holnap Klaudia napja lesz.

Keresés

Belépés

Szavazások

Ki olvas minket

Oldalainkat 30 vendég böngészi

Partnereink

Ferencvárosi Önkormányzat

Partneriskolánk:
Debreceni Egyetem


Somogy Design