CímlapA zeneiskola története

A zeneiskola története

1. 1910-1952 Zenetanfolyamok

A Ferencvárosban – a fővárosban az elsők között – 1910-ben kezdődött a szervezett zeneoktatás. Sztojanovits Jenő szervezte a kerületben az első zenetanfolyamokat. A zenetanfolyamok több helyen is működtek.

1910-ben a IX. Knézits utca 17. szám alatti polgári fiúiskolában hegedűt,
1910-ben a IX. Mester u. 19. szám alatti polgári leányiskolában zongorát,

1911-ben a IX. Telepy u. 17. szám alatti polgári leányiskolában hegedűt,

1912-ben a Gyáli út 25. szám alatti polgári leányiskolában hegedűt,

1923-ban a Tóth K. u. 35. szám alatti polgári leányiskolában zongorát,

1934-ben a Mester u. 19. szám alatti polgári leányiskolában hegedűt oktattak.

 

2. 1952-1968 4. számú Körzeti Zeneiskola
2. 1968-1992 IX. kerületi Állami Zeneiskola

1952-ben alakult meg a Fővárosi Zeneiskolai Szervezet, amely a Budapest területén levő zenetanfolyamokat 8 körzetre csoportosította. A 4. sz. körzethez tartozott a IX., a XVIII., és a XIX. kerület. A IX. kerületben 6 különböző helyszínen folyt az oktatás. A körzet központja a Mester u. 19. sz. Általános Iskolában működött. Megalakulásakor az alábbi tanszakok működtek: előképző, szolfézs, zongora, hegedű, gordonka, gordon, ének, oboa, klarinét, fagott, kürt, trombita, harsona, tuba, ének-kamarazene, zenekar, zenetörténet, harmonika, ütő. A 4. sz. körzet igazgatója Hadháziné Bíró Kató volt. 1954-től Pusztai Sándor, 1964-től S. Láng Etelka vette át a vezetést, aki 20 éven át volt intézményünk igazgatója.

1968-ban megváltozott a fővárosi zeneiskolák szervezeti formája, kerületi állami zeneiskolákat hoztak létre. Iskolánk fenntartója a IX. kerületi Tanács lett.

1984-től Láng Etelka utóda Szentmáry Kálmán igazgató úr lett.

1992-ben sorsdöntő változás történt az iskola életében, új, önálló épületet kapott a Köztelek utca 8. szám alatt. Így Ferencváros a főváros egyik legszebb zeneiskolájával büszkélkedhet. Az épületben 16 zeneterem, hangversenyterem és kamaraterem segíti az oktatást.

 

3. 1993- Ferencvárosi Ádám Jenő Zeneiskola

Az iskola 1993-ban vette fel Ádám Jenő zenepedagógus nevét. 1996-ban nagyszabású ünnepi hangversennyel emlékeztünk meg névadónk születésének 100., 2000-ben pedig iskolánk alapításának 90. évfordulójáról.

Zeneiskolánk alapfokú művészetoktatási intézmény. A fővárosban a közepes nagyságú zeneiskolák közé tartozunk, kb. hétszáz tanulónkat közel ötven tanár tanítja. A hangszeres oktatás egyéni, az elméleti foglalkozás csoportos formában történik. Növendékeink egy része a központi épületben tanul, a többiek a kerület iskoláiban és óvodáiban részesülnek zeneoktatásban. A dalosjáték és előképzős csoport foglalkozásait a növendékek a közismereti iskolákban (óvodákban) látogathatják.

Tanáraink nagy hangsúlyt fektetnek a tanulók zenei képességének és személyiségének formálására. A hangszeres foglalkozásokat egyéni órák keretében tartjuk.

Fontos, hogy tanulóink megismerjék az együtt muzsikálás örömét, a különböző együttesek adnak erre lehetőséget: Régizene együttes, Gitáregyüttes, „Tücsök” zenekar, Fúvós zenekar, Szimfonikus zenekar. Az együttesek fellépéseik alkalmával nemcsak a kerületben, de a fővárosban és vidéken is öregbítik a ferencvárosi zeneoktatás hírnevét. A szimfonikus zenekar például már több alkalommal vendégszerepelt a Bécsi Ünnepi Játékok rendezvényein.

Növendékeink a fővárosi és országos versenyeken számos kiemelkedő helyezést érnek el. Említésre méltó 1993-ban a Zeneiskolák Országos Vetélkedője – mely a Magyar Rádió és Televízió nyilvánossága előtt zajlott – intézményünk országos III. díjat kapott, valamint megnyerte Budapest Főváros Önkormányzata Kulturális Bizottságának különdíját, mint a versenyen legeredményesebben szereplő fővárosi zeneiskola.

Évente több növendékünk választja a zenei pályát és sikeres felvételi vizsgát tesz középfokú zenei intézményekbe.

2001-ben az Ádám Jenő Zeneiskola közössége, a Ferencvárosi Önkormányzat képviselőtestületétől, a helyi közösség szolgálatában végzett kiemelkedő munkájáért, FERENCVÁROSÉRT emlékérem kitüntetést kapott.

2007 decemberében az Országos Minősítő Testület, szakmai megmérettetése alapján, Kiválóra minősítette intézményünket.

2011 júliusától Kokas Ferenc intézményünk új igazgatója.

 
Ma 2018. november 16., péntek, Ödön napja van. Holnap Hortenzia és Gergő napja lesz.

Keresés

Belépés

Szavazások

Milyen rendszerességgel látogatja hangversenyeinket?
 

Ki olvas minket

Oldalainkat 76 vendég böngészi

Partnereink

Ferencvárosi Önkormányzat

Partneriskolánk:
Debreceni Egyetem


Somogy Design